fbpx

Psikodrama

Ana Sayfa / Psikodrama

Psikodrama, bireyin yaratıcılığı ve spontanlığını arttırarak, geçmiş yaşantılarını canlandırmasına fırsat vererek bitirilmemiş işlerini bitirmesinde ya da farkındalığını artırmasına yardım eden bir terapötik yöntemdir.

OSB Tanısı Olan Çocuklar İçin Psikodrama

OSB tanısı almış olan çocuklar ifade edici dil becerilerini kullanma ve geliştirme konusuna akranları kadar yatkın değildirler. İfade edici dile becerileri,  daha çok karşısındaki kişilerin yani anne, baba, aile bireyleri ve  eğitimcilerin desteğiyle çoğu zaman da zorlamasıyla gelişim göstermektedir. Bunun sonucu olarak da OSB tanısı almış çocukların sosyal alandaki becerileri öğrenmeleri ve kullanmaları son derece kısıtlıdır. Psikodramanın gerçeği defalarca test etme şansı olması OSB tanısı almış çocukların gerçekte bulamadıkları sosyal alanı yaratmamıza olanak verir.

Davranış değişikliğini sağlamak için rol eğitimi, yeni davranışlar deneme, modelden öğrenme gibi uygulamalar sayesinde OSB tanısı almış olan çocuklar daha kolay öğrenme kalıcı hale getirile bilir.

Yetişkinler için Psikodrama

Dökmen (1995), Psikodramanın üç temel işlevi olan katarsis sağlama ve içgörü kazanma, gerçeği test etme ve öğrenme şu şekilde özetlemektedir;

1) Katarsis sağlama ve içgörü kazanma: Katarsis, kişilerin duygularını sergilemeleri anlamına gelmektedir. İçgörü ise, kişinin belli bir davranışının nedeni hakkında, bilgi sahibi olması demektir. Herhangi bir içgörüye, mutlaka katarsis eşlik etmelidir

2) Gerçeği test etme: Kişilere gerçeği test etme fırsatı vermesidir. Psikodrama sahnelerinde kişiler, yaşamlarındaki birtakım gerçekleri sorgular, kökleşmiş kanılarının doğruluk derecesini araştırırlar. Bu yönüyle, psikodrama sahneleri bir tür laboratuvardır.

3) Öğrenme: Psikodrama, katarsis ve içgörü kazandırma yoluyla kişilerde davranış değişikliğini amaçlayan bir ruhsal geliştirme ve terapi yaklaşımı olarak tanımlayabiliriz. Davranış değişikliğine yol açan etkinlikler olarak, spontanlık eğitimi, atılganlık eğitimi, rol eğitimi, yeni davranışlar deneme, modelden öğrenme, içgörü yoluyla öğrenme olarak sıralayabiliriz.